Probiotica: wat zijn het, wat doen ze en heb je ze nodig?

Probiotica zijn levende bacteriën. In de winkel kom je ze vaak tegen als yoghurt- of zuiveldrank of als voedingssupplement in de vorm van een capsule, tablet of poeder. Van nature zitten probiotica ook in zuurkool, salami en yoghurt, maar dan zijn ze niet zo werkzaam. Probiotica komen via je maag in je darmen terecht. Waar veel bacteriën onderweg naar je dikke darm al gedood worden door maagzuur of door gal in je dunne darm, overleven probiotica deze route vaak wel. Zij komen dus in je dikke darm terecht om daar hun werk te doen.

Weet wat je eet (of drinkt)

Van probiotica wordt gezegd dat ze darmklachten kunnen verlichten, je weerstand bevorderen en tevens verschijnselen van allergie kunnen verminderen. Er zijn meerdere aanwijzingen dat dit inderdaad zo is, maar het harde, wetenschappelijk is er volgens het Voedingscentrum maar weinig. Bovendien is al wel vaker bewezen dat probiotica vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

Zoals met veel middelen en producten die veel aandacht krijgen en populair worden, duiken er ook varianten op die hetzelfde pretenderen, maar feitelijk anders zijn. Let dus goed op wat je koopt en laat je niet laten misleiden door een term als ‘actieve bifidus’, die volgens onderzoekers gebakken lucht is. Er zijn zelfs producten te koop waar helemaal geen levende bacteriën in zitten, maar die wel als probiotica op de markt worden gebracht.

Veilig kopen?

Je kunt in veel gevallen zelf achterhalen of je een probioticum wel of niet moet kopen. Lees daarvoor goed het etiket en controleer of er een stamnummer van de bacterie en een informatielijn staan vermeld. Als er een uitspraak wordt gedaan over de gezondheidseffecten van het probioticum, moet daar wetenschappelijk bewijs voor zijn.

Ook heeft de Consumentenbond in 2006 onderzoek gedaan naar alle producten die claimden dat er ‘gezonde bacteriën’ in zaten. De zuiveldrankjes Vifit, Activia, Yakult en Actimel kwamen daarbij wel door de keuring. De eerste drie zijn inmiddels uitgebreid onderzocht en zijn aantoonbaar veilig en effectief volgens de Gedragcode van het Voedingscentrum.

Nodig?

Dan rest de vraag: Heb je probiotica nu echt nodig? Nee. Want ook als je gezond, gevarieerd, vezelrijk en weinig vet eet, regelmatig tijd maakt voor ontspanning, niet rookt, niet te veel drinkt en genoeg slaapt, houd je je darmflora gezond. Wel kunnen probiotica je darmen weer in balans brengen als je ouder wordt, medicijnen slikt (zoals antibiotica) of stress ervaart.

Bron: Voedingscentrum en Gezondheidsnet

Publicatiedatum: 31-05-2018